Asperges met gebakken zalm en ei
750 gram asperges | 300 gram krieltjes | Één zakje hollendaisesaus | 2 eieren | 300 gram zalm
1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de zalm in de ovenschaal en druppel er olijfolie overheen. Strooi peper, zout, en eventueel andere kruiden naar smaak over de zalm. Probeer ook eens om een citroen doormidden te snijden en deze in de oven mee te garen voor extra smaak. Deze kunt u later over de vis uitknijpen. Bak de zalm ca. 20 min. in de oven, of tot de zalm net gaar is.
2. Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de ‘houtachtige’ onderkanten eraf (ca. 2 cm). Breng een ruime pan water met zout en een klontje boter aan de kook en kook de asperges 5 minuten. Draai het vuur uit, leg de deksel op de pan en laat circa 15 minuten nagaren.
3. (Optioneel) Zet een pannetje met water op en voeg er wat zout aan toe en wacht tot het water kookt. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe de krieltjes met schil in de pan en kook deze 4 minuten. Giet de pan af, snij de krieltjes doormidden en leg de krieltjes in een ovenschaal of braadslee. Neem 2 tenen knoflook en druk deze met de handpalm open en verspreid deze over de schaal. Dit mag gewoon met schil. Sprenkel olijfolie over de krieltjes en bestrooi met peper en grof gemalen zeezout, voor extra smaak kunt u ook eens rozemarijn toevoegen. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak deze voor 15 a 20 minuten.
4. Kook ondertussen de eieren naar gelieve; Zacht: 3 a 4 minuten, Half zacht: 4 a 5 minuten, Hard: 7 a 8 minuten. Heeft u liever een gepocheerd ei? Zie dan punt 5.
5. Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote). Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 5 minuten voor een hard eitje. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.
Serveren
• Maak de hollandaisesaus door de stappen te volgen achterop de verpakking.
• Haal met twee vorken (of schuimspaan) de asperges voorzichtig uit de pan, laat ze uitlekken en verdeel ze over de borden. Verdeel de aardappels over de borden.
• Haal de zalm uit de ovenschaal en leg deze op het bord.
• Garneer het gerecht met ei, besprenkel met de gesmolten boter of saus en breng eventueel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Bekijk deze aspergerecepten
Asperges met warme beenham en ei
Asperges met warme beenham en ei750 gram asperges | 300 gram krieltjes | 2 eieren | 200 gram beenham 1. Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de ‘houtachtige’ onderkanten eraf (ca. 2 cm). Breng een ruime pan water met zout...
Asperges met gerookte paling en ei
Asperges met gerookte paling en ei750 gram asperges | 300 gram krieltjes | Één zakje hollendaisesaus | 2 eieren | 300 gram gerookte paling1. Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de ‘houtachtige’ onderkanten eraf (ca. 2...