fbpx
R
Gratis verzending is vanaf 75 euro

Eendenborst met port en vijgen

6 personen | 50 min. bereiden

Ingrediënten

  • 6 eendenborsten, elk ca. 220 g, afgespoeld en drooggedept
  • 500 ml port
  • 8 tot 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd en fijngehakt
  • 30 tot 45 g roomboter
  • 8 verse vijgen, 400 g totaalgewicht, in de lengte gehalveerd
  • 125 ml rode wijn zoals Côtes du Rhône
  • 500 ml kippen- of runderbouillon, of een mengsel

Bereidingswijze

Kerf met een zeer scherp mes het vet van elke eend in een ruitpatroon in, maar snijd niet in het vlees. Besprenkel beide kanten met 2 tot 3 eetlepels port. Bestrooi met zout en peper en druk er dan aan beide kanten het basilicum in. Laat 30 minuten op kamertemperatuur staan. Giet intussen de rest van de port in een pan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai het vuur matig en laat 10 tot 15 minuten koken tot er 4 eetlepels over zijn. Doe over in een kom en zet weg.

Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de vijgen in en bak ze ca. 2 minuten aan beide kanten tot ze zacht zijn. Doe over op een schaal en houd ze warm. Leg de eendenborsten met de velkant onder in de pan en bak ze ca. 4 minuten op middelhoog vuur tot ze bruin zijn. Draai ze om en bak de tweede kant nog ca. 2 minuten tot die bruin is en het vlees zacht aanvoelt wanneer u er op drukt. Doe over op een schaal en houd warm.

Giet het vet uit de pan in een kom en zet weg. Blus de pan af met de rode wijn. Breng op hoog vuur aan de kook en laat al roerend 5 minuten koken tot de wijn tot ca. 2 eetlepels is ingekookt. Schep intussen zoveel mogelijk vet van de sappen in de kom. Giet de sappen en de bouillon in de pan en laat in ca. 5 minuten tot 4 eetlepels inkoken. Schep er de ingekookte port en de vijgen door.

Snijd de eendenborst in schuine plakjes en schik ze op zes borden. Schep er de saus over en de vijgen omheen en serveer direct. Lekker met haricots verts.

Bekijk deze Wijn & Spijs recepten

Reebout met thijm en portsaus

Reebout met thijm en portsaus

Reebout met thijm en portsaus4 personen | 40 min. bereiden | 40 min. oventijdIngrediënten Ingrediënten 6 tenen knoflook 4 el traditionele...

Ragout van everzwijn

Ragout van everzwijn

Ragout van everzwijn4 personen |  45 min. bereiden | 1,5 uur garenIngrediënten Ingredienten everzwijnstoofvlees800 g tomatenblokjes...

Parelhoen gevuld met truffelboter

Parelhoen gevuld met truffelboter

Parelhoen gevuld met truffelboter4 personen | 10 min. bereiden | 1 uur oventijdIngrediënten 1 parelhoen (op kamertemperatuur) 100 g...

Gegrilde kipdijfilet met rozemarijn

Gegrilde kipdijfilet met rozemarijn

Gegrilde kipdijfilet met rozemarijn4 personen | 30 minutenIngrediënten 3 el traditionele olijfolie 2 takjes rozemarijn 2 tenen knoflook...

Eend met romige rode portsaus

Eend met romige rode portsaus

Eend met romige rode portsaus4 personen | 25 minuten bereidingIngrediënten 3 eendenborstfilets (ca. 300 g) 400 ml rode port 200 ml...

Thaise groene curry met rijst

Thaise groene curry met rijst

Thaise groene curry met rijstIngrediënten 400 gram witte rijst of zilvervliesrijst 600 gram kipfilet of kipdij 1 broccoli 2 uien 2 teen...

Pasta met zalm en spinazie

Pasta met zalm en spinazie

Pasta met zalm en spinazie4 personen | 30 minuten bereidenIngrediënten 350 gr tagliatelle 350 ml kookroom (light) 400 gr verse spinazie...

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon4 personen | 45 min. bereiden | 5 u. 30 min. wachtenIngrediënten 750 g ribrunderlappen 2 middelgrote uien 3 tenen...

Provençaalse mosselen

Provençaalse mosselen

Provençaalse mosselenIngrediënten 2kg mosselen 4 sjalotjes (gesnipperd) 2 teentjes knoflook (geperst) ½ eetlepel tijm (fijngehakt) ½...

Zeeuwse mosselen met wittewijnsaus

Zeeuwse mosselen met wittewijnsaus

Zeeuwse mosselen met wittewijnsausIngrediënten 1kg mosselen ½ bos groene selderij (gesneden) 2 uien (gesnipperd) 2 teentjes knoflook...

Winkelwagen
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0