Eendenborst met port en vijgen
Ingrediënten
- 6 eendenborsten, elk ca. 220 g, afgespoeld en drooggedept
- 500 ml port
- 8 tot 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd en fijngehakt
- 30 tot 45 g roomboter
- 8 verse vijgen, 400 g totaalgewicht, in de lengte gehalveerd
- 125 ml rode wijn zoals Côtes du Rhône
- 500 ml kippen- of runderbouillon, of een mengsel
Bereidingswijze
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de vijgen in en bak ze ca. 2 minuten aan beide kanten tot ze zacht zijn. Doe over op een schaal en houd ze warm. Leg de eendenborsten met de velkant onder in de pan en bak ze ca. 4 minuten op middelhoog vuur tot ze bruin zijn. Draai ze om en bak de tweede kant nog ca. 2 minuten tot die bruin is en het vlees zacht aanvoelt wanneer u er op drukt. Doe over op een schaal en houd warm.
Giet het vet uit de pan in een kom en zet weg. Blus de pan af met de rode wijn. Breng op hoog vuur aan de kook en laat al roerend 5 minuten koken tot de wijn tot ca. 2 eetlepels is ingekookt. Schep intussen zoveel mogelijk vet van de sappen in de kom. Giet de sappen en de bouillon in de pan en laat in ca. 5 minuten tot 4 eetlepels inkoken. Schep er de ingekookte port en de vijgen door.
Snijd de eendenborst in schuine plakjes en schik ze op zes borden. Schep er de saus over en de vijgen omheen en serveer direct. Lekker met haricots verts.
Bekijk deze Wijn & Spijs recepten
Biefstukpuntjes in Stroganoff saus
Biefstukpuntjes in Stroganoff saus4 personen | 45 min. bereidenIngrediënten  600 gram biefstuk puntjes 400 gram champignons 3 rode punt...
Citroenrisotto met Kabeljauw
Citroenrisotto met Kabeljauw2 personen | 35 min. bereiden Ingrediënten 765 ml kraanwater 1 kippenbouillontablet 1 biologische ui 1 teen...
Geroosterde Fruit de Mer
Geroosterde Fruit de Mer4 personen | 15 min. bereidenIngrediënten Ingrediënten 250 g reuzengarnalen (diepvries, zak a 500 g) 1 kg verse...
Stoofschotel van wild
Stoofschotel van wild4 personen | 120 min. bereidenIngrediënten 75 g boter/margarine. 1 kg gemengd vlees van wild...
Reebout met thijm en portsaus
Reebout met thijm en portsaus4 personen | 40 min. bereiden | 40 min. oventijdIngrediënten Ingrediënten 6 tenen knoflook 4 el traditionele...
Ragout van everzwijn
Ragout van everzwijn4 personen | 45 min. bereiden | 1,5 uur garenIngrediënten Ingredienten everzwijnstoofvlees800 g tomatenblokjes...
Parelhoen gevuld met truffelboter
Parelhoen gevuld met truffelboter4 personen | 10 min. bereiden | 1 uur oventijdIngrediënten 1 parelhoen (op kamertemperatuur) 100 g...
Gegrilde kipdijfilet met rozemarijn
Gegrilde kipdijfilet met rozemarijn4 personen | 30 minutenIngrediënten 3 el traditionele olijfolie 2 takjes rozemarijn 2 tenen knoflook...
Eend met romige rode portsaus
Eend met romige rode portsaus4 personen | 25 minuten bereidingIngrediënten 3 eendenborstfilets (ca. 300 g) 400 ml rode port 200 ml...
Thaise groene curry met rijst
Thaise groene curry met rijstIngrediënten 400 gram witte rijst of zilvervliesrijst 600 gram kipfilet of kipdij 1 broccoli 2 uien 2 teen...