Oesterzwambonbon met Olijven Vinaigrette
Ingrediënten
- Oesterzwambonbon
- 2 grote sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 100 g kastanjechampignons
- 150 g oesterzwammen
- 50 ml droge witte wijn
- 10 takjes bladpeterselie
- 3 el zure room
- 8 plakken serranoham
- Olijvenvinaigrette
- 25 pitloze Taggiasche olijven
- 1 el kappertjes
- 2 el aceto balsamico
- 100 ml fruitige olijfolie
- 10 stengels bieslook
- Garnering
- 2 appels (Granny Smith)
- 1 zakje veldsla
- 1 krop frisée
- Extra nodig
- plasticfolie
- keukenmachine
Bereidingswijze
1. ’s Middags voorbereiden
Oesterzwambonbon
Pel en snipper de sjalotten en knoflook ragfijn. Fruit glazig in olijfolie in circa 2 minuten. Haal de stelen van de kastanjechampignons. Snijd de champignons in blokjes. Snijd de oesterzwammen in repen en daarna in kleine stukjes. Voeg de champignons en oesterzwammen toe aan de pan met sjalot en verwarm tot al het vocht is verdampt. Blus af met witte wijn. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen. Laat circa 4 minuten afkoelen. Pluk en hak intussen de bladpeterselie ragfijn en meng samen met de zure room door het oesterzwammengsel. Spreid per ‘bonbon’ 2 plakken Serranoham uit op een vel plasticfolie. Schep in het midden een lepel oesterzwamvulling en vouw er de ham over. Vorm de folie eromheen en draai tot een strak balletje (’bonbon’).
2. Olijvenvinaigrette
Hak de olijven met de hand of een keukenmachine fijn. Spoel de kappertjes af onder koud water, laat uitlekken en hak grof. Meng de olijvenpuree met aceto balsamico en olijfolie. Snijd de bieslook in stukjes van 0,5 centimeter en voeg samen met de kappertjes toe aan de vinaigrette.
3.’s Avonds afmaken
Schil de appels. Schil daarna op dezelfde manier door, zodat er een lange appel’sliert’ ontstaat.
Opmaak bord
Breng de appelsliert terug in de vorm van de appel en leg op het bord. Leg er een beetje frisée en veldsla in. Haal het plasticfolie van de ‘oesterzwambonbon’ en leg de bonbon in de appelschil. Lepel er de olijvenvinaigrette langs.
Bekijk deze Wijn & Spijs recepten
Konijn met port
Konijn met port4 personen, 2 uur 30 minutenIngrediënten ½ konijn (ca. 1200 g) zout en versgemalen peper 4 uien 2 teentjes knoflook 1...
Scholrolletjes met zalm in witteÂwijnsaus
Scholrolletjes met zalm in witteÂwijnsaus4 personen, 45 minutenIngrediënten 2 sneetjes wit brood 4 el halfvolle melk 2 sjalotten 15 g...
Hertenbiefstuk met spek, miso en knolselderijpuree
Hertenbiefstuk met spek, miso en knolselderijpuree2 personen, 15 minuten + 20 minuten wachtenIngrediënten 4 hertenbiefstukken 150 g...
Champignon Bourguignon
Champignon Bourguignon4 Personen 45 minutenIngrediënten 500 g grote champignons 2 winterwortels 4 uien 3 tenen knoflook 150 ml rode...
Slow roasted rosbief met groenekruidenkorst
Slow roasted rosbief met groenekruidenkorst4 personen, 1 uurIngrediënten 1 citroen (schoongeboend) ½ rode peper 20 g verse platte...
Gegrilde zeebaars met limoen
Gegrilde zeebaars met limoen4 personen, 30 minutenIngrediënten 2 courgettes 5 el olijfolie 4 limoenen 1 rode peper (zaadlijsten...
Ossobucco van Seitan
Ossobucco van Seitan4 personen, 1 uurIngrediënten 1 el olijfolie 1 uien fijngesnipperd 1 teentjes knoflook fijngehakt 3 stengels...
Klassiek Italiaanse ossobuco
Klassiek Italiaanse ossobuco4 personen, 1 uurIngrediënten kalfsschenkels (elk 4 tot 6 cm dik )4 wortel1 selder1 stengel ui1 knoflook1...
Asperge Bladerdeeg Pakketjes
Asperge Bladerdeeg Pakketjes2 personen, 15 minuten + 20 minuten wachtenIngrediënten 10 stuks Asperge 4 plakjes Bladerdeeg 4 plakjes Ham 50...
Forel met kruiden uit de oven
Forel met kruiden uit de oven2 personen 35 minIngrediënten 2 forellen, schoongemaakt 2 takjes rozemarijn of 4 takjes tijm 1 grote citroen,...