Oesterzwambonbon met Olijven Vinaigrette
Ingrediënten
- Oesterzwambonbon
- 2 grote sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 100 g kastanjechampignons
- 150 g oesterzwammen
- 50 ml droge witte wijn
- 10 takjes bladpeterselie
- 3 el zure room
- 8 plakken serranoham
- Olijvenvinaigrette
- 25 pitloze Taggiasche olijven
- 1 el kappertjes
- 2 el aceto balsamico
- 100 ml fruitige olijfolie
- 10 stengels bieslook
- Garnering
- 2 appels (Granny Smith)
- 1 zakje veldsla
- 1 krop frisée
- Extra nodig
- plasticfolie
- keukenmachine
Bereidingswijze
1. ’s Middags voorbereiden
Oesterzwambonbon
Pel en snipper de sjalotten en knoflook ragfijn. Fruit glazig in olijfolie in circa 2 minuten. Haal de stelen van de kastanjechampignons. Snijd de champignons in blokjes. Snijd de oesterzwammen in repen en daarna in kleine stukjes. Voeg de champignons en oesterzwammen toe aan de pan met sjalot en verwarm tot al het vocht is verdampt. Blus af met witte wijn. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen. Laat circa 4 minuten afkoelen. Pluk en hak intussen de bladpeterselie ragfijn en meng samen met de zure room door het oesterzwammengsel. Spreid per ‘bonbon’ 2 plakken Serranoham uit op een vel plasticfolie. Schep in het midden een lepel oesterzwamvulling en vouw er de ham over. Vorm de folie eromheen en draai tot een strak balletje (’bonbon’).
2. Olijvenvinaigrette
Hak de olijven met de hand of een keukenmachine fijn. Spoel de kappertjes af onder koud water, laat uitlekken en hak grof. Meng de olijvenpuree met aceto balsamico en olijfolie. Snijd de bieslook in stukjes van 0,5 centimeter en voeg samen met de kappertjes toe aan de vinaigrette.
3.’s Avonds afmaken
Schil de appels. Schil daarna op dezelfde manier door, zodat er een lange appel’sliert’ ontstaat.
Opmaak bord
Breng de appelsliert terug in de vorm van de appel en leg op het bord. Leg er een beetje frisée en veldsla in. Haal het plasticfolie van de ‘oesterzwambonbon’ en leg de bonbon in de appelschil. Lepel er de olijvenvinaigrette langs.
Lekkere wijn voor bij het gerecht
10,75
Bekijk deze Wijn & Spijs recepten
Pasta Bolognese
Pasta Bolognese4 personen | 35 min. bereidenIngrediënten 2 blikken gepelde tomaten 1 ui 2 tenen knoflook 1 eetlepel olijfolie Verse...
Stoofperen
Stoofperen 10 minuten + 3 uur stoven Ingrediënten 10-15 stoofpeertjes (Gieser Wildeman) 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie...
Stoofperen cheesecake trifle
Stoofperen cheesecake trifle5 personen | 25 minuten + 2 uur opstijgenIngrediënten 100 gr bastogne koekjes 200 gr MonChou 200 gr Griekse...
Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen4 personen | 45 min. bereidenIngrediënten 4 hertenbiefstukken van 150 gram per stuk 4...
Duck l’orange
Duck l'orange4 personen | 35 min. bereidenIngrediënten Ingrediënten 2 handsinaasappels 4 kleine eendenborstfilets ½ pot gevogeltefond (a...
Parelhoen met citroen en pistache-kruim
Parelhoen met citroen en pistache-kruim 4 personen | 10 min. bereiden | 1 uur oventijd Ingrediënten 1 parelhoen (op kamertemperatuur) 100...
Chocoladefondant met frambozenhart
Chocoladefondant met frambozenhart4 personen | 60 min. bereiden Ingrediënten Ingrediënten 100 g boter 35 g bloem 100 g Dessert Callets of...
Geroosterde mango met chocoladeijs
Geroosterde mango met chocolade-ijs4 personen | 20 min. bereiden Ingrediënten 1 sinaasappel (schoongeboend) 2 mango's 2 eetlepels honing...
Piemontese agnolotti
Piemontese agnolotti4 personen | 60 min. bereiden | 60 min. wachttijdIngrediënten 50 gram Parmezaanse kaas 400 gram runder Gehakt 3 Eieren...
Biefstukpuntjes in Stroganoff saus
Biefstukpuntjes in Stroganoff saus4 personen | 45 min. bereidenIngrediënten  600 gram biefstuk puntjes 400 gram champignons 3 rode punt...